pátek 19. srpna 2016

UPDATE květen 2018: Co si připravit s sebou do porodnice (FN Plzeň Lochotín - zkušenost z května 2016)

Aktualizuji starší článek o tom, co si zabalit s sebou do porodnice - psáno tmavě červeně, aby bylo poznat, kde dělám změny :-) Přeci jen jsem to měla tentokrát trochu víc "na háku" a vyplatilo se to i s ohledem na to, že jsem měla méně místa. Po druhém porodu jsem neměla nadstandardní pokoj.

Co si připravit s sebou do porodnice? Před porodem jsem pátrala všude možně po zkušenostech maminek. Nacházela jsem spíše subjektivní hodnocení vedení porodu, takže jsem se rozhodla sepsat tenhle příspěvek. Snad někomu pomůže a třeba se za pár let bude hodit i mně, abych si vzpomněla, co všechno si zabalit. (Ano, ano, hodilo se to velmi, balila jsem si s vytištěným článkem.)
Na stránkách porodnice najdete seznam věcí, co doporučují vzít s sebou. Pozor, tatínkové už nic neplatí. Ještě to nemají aktualizované. Moje zkušenost z května 2016 je takováto:

Připravila jsem si tři oddělená zavazadla (někdy 3 týdny před porodem jsem vše nakoupila a dala na hromádky a cca týden před porodem zabalila do tašek- rodila jsem ve 40 tt):

S dvouletým nenechavkou jsem měla tašky zapnuté a sbalené už dříve. Některé věci jsem doplnila až na poslední chvíli, protože jsem je používala.

K porodu, na oddělení šestinedělí a na cestu domů.

K porodu jsem si s sebou nesla:
  • Těhotenskou průkazku (ve FN mi jí potom vrátili zpět, přestože jsem byla předem varována, že si jí můžou nechat)
  • Kartičku pojištěnce, občanský průkaz
  • Složku s kompletní nakopírovanou dokumentaci od lékařů specialistů z doby v těhotenství- gynekologie, genetika, dále například endokrinologie
  • Ověřenou kopii oddacího listu (na poště za 30Kč) - tu si odnesla paní na matriku (odnesla by si i originál a to se mi nelíbilo) Tentokrát si paní ten originál odnesla, neměla jsem čas zajít na poštu. V pořádku mi ho vrátili :-)
  • Prohlášení o jménu dítěte, které jsem dostala od své gynekoložky
  • Oblečení k porodu: Osvědčila se mi velká stará pánská košile s krátkým rukávem po mém tátovi. Bylo skvělé, že se dala rozepnout a po porodu mi mohli rovnou přiložit miminko na prsa. A když jsem se přesouvala ze sprchy na vyšetřovací křeslo, mohla jsem si jí přehodit přes sebe. Určitě se dá taková košile sehnat za pár korun v sekáči. Nemusíte se bát, co dostane za erární košili ani že si zakrvácíte nějakou novou kojící, kterou budete ještě potřebovat. Vzala jsem si tu samou košili i podruhé a bylo to opět super rozhodnutí :-)
  • Teplé ponožky - já je nakonec nepotřebovala, ale pro jistotu jsem je zabalila. 
  • RUČNÍKY!!!
  • lahev vody
  • svačina pro partnera - müsli tyčinky, čokoláda
  • hroznový cukr pro sebe - hodil se mi po porodu. Tentokrát snědl manžel, svačinu jsem mu nesbalila, posledně ji nepotřeboval. 
  • přezůvky pro sebe i pro partnera - většinou mají všichni Crocsy. Důležitá je omyvatelnost. 
  • měla jsem s sebou hudbu v mobilu a minirepráček, ale ani mě nenapadlo si jí pustit
  • balzám na rty, prý někomu chyběl, já ho měla sbalený, ale nepotřebovala jsem
  • gumička nebo  nějaká spona na vlasy - při tom stálém sprchování přijde vhod
  • Připravila jsem si do této tašky zároveň první věci na pokoj - jednorázové kalhotky a jednu noční kojící košili, čistý ručník. Nechala jsem si tyhle věci rovnou v nočním stolku a když mi sestřičky pomáhaly vstávat a jít do sprchy, nemusela jsem nic hledat. Doporučuju!
Z téhle tašky jsem pak vyndala dokumenty,připravenou hromádku na první vstávání a svačinu, zbytek manžel odvezl domů. Pokud bych trávila na pokoji delší dobu bez kontrakcí, určitě by nebyl od věci třeba Kindle.

V tašce na oddělení šestinedělí jsem měla:
  • 3 noční košile vhodné na kojení - vzala jsem si na každý den jednu. Člověk se docela zapotí. Košile jsem si kupovala tady. Jednu s rozepínám, dvě s otvory na kojení. Pokud si vyberete košili s otvory na kojení, doporučuji o číslo větší než obvykle, přeci jen těmi otvory pak musíte protáhnout prsa po porodu, kdy se spouští laktace. Pěknou košilku jsem dostala ještě od maminky s překříženým výstřihem. A zatímco do porodnice byly příjemné ty méně odhalující košile s otvory na kojení, doma si pochvaluji tu s rozepínám a překříženým výstřihem. Až nedávno jsem objevila pěknou košilku i na sijemdetem.cz - tady. Ten materiál musí být skvělý a navíc je to český výrobek.
  • Lehký župánek - opravdu tenký, všude je horko kvůli miminkům. Důležité je, aby byl dost dlouhý. Přeci jen jsem měla lepší pocit, když jsem věděla, že mám zakrytý zadek. Já měla sbalené zavinovací černé šaty s dlouhým rukávem z tenkého úpletu. Vypadalo to dobře a v rámci možností jsem se i dobře cítila.
  • podprsenky - kojící nebo shrnutelné (takové ty měkké jakože sportovní) - v porodnici jsem měla dvě kojící podprsenky a jednu sportovní. Bylo  mi příjemnější při návštěvách mít podprsenku na sobě, i když sestřičky radily sundat kvůli bradavkám.
  • vložky do podprsenky - já je nepotřebovala vůbec, ale lépe být připravená...
  • Purelan 100 od MEDELY - čistý lanolin pomáhá na bolavé bradavky, nemusí se smývat před dalším kojením. Věc, která mi opravdu na začátku hodně pomohla.
  • ručníky - doporučuji tak tři ručníky. Je třeba se otírat opatrně, aby se nezanesla na prsa nějaká infekce z očistků, které po porodu odcházejí z  těla.
  • role papírových utěrek - na osušení intimních partií. Použité můžete hned vyhodit a nezašpiníte si ručník od krve
  • kosmetika: sprchový gel, šampon, kondicionér, čistící kosmetika na obličej, krém, balzám na rty + doporučuji si vzít nějaký lehký makeup, případně řasenku. Já je totiž s sebou neměla, přišlo mi to zbytečné. A zpětně si říkám, že bych se při tom četném focení cítila přece jen lépe aspoň trochu namalovaná. Pokud je vám líčení nepříjemné, tak samozřejmě vynechat. 
  • kartáč na vlasy, gumičky, pírka, sponky - určitě je člověku lépe, když se aspoň trochu upraví.
  • kojící čaj - mně nejvíc chutná ten od Teekanne, mají ho třeba tady
  • vodu- je třeba hodně pít kvůli kojení
  • něco dobrého  na chuť
  • jednorázové kalhotky - koupíte například ve zdravotnických potřebách. Poradili mi i velikost - kupovala jsem o velikost větší než normálně, aby mě neškrtily. Moc parády s nimi člověk neudělá, ale musím jen doporučit, na hojení je to určitě ideální. V porodnici mi při první sprše sestřička jedny dala. Měla jsem ještě pět dalších svých a potřeba byly tak tři kusy celkem. Kalhotky se dají přeprat a rychle schnou.
  • porodnické vložky - do doby než jsem si pustila jeden z dílů Porodu bez obav jsem vlastně ani nevěděla, že se porodnické vložky liší od těch  menstruačních. Porodnické vložky v sobě nemají žádné gely, je to čistá bavlna bez nepropustného pruhu. Prodávají je také ve zdravotnických potřebách, ale i v DMku. Ve fakultní nemocnici byl na pokoji dostatek těchto porodních vložek. Je opravdu třeba je velmi často měnit, takže přijdou vhod. Pro jistotu jsem je s sebou měla sbalené, ale zase jsem je nesla domů.
  • jednorázové plenky případně svrchní kalhotky na látkové plenky - Látkové plenky vám sestřičky doporučí používat do vyloučení první stolice -černé smolky. Protože většina maminek používá jednorázovky, nečekejte, že ve FN najdete moderní svrchní kalhotky, látkové plenky se skládají do jednorázovek. Jednorázové plenky jsou k dispozici - 5ks na den, což nestačí. Proto si s sebou vezměte 1 balíček nejmenších plenek. Čtvercové látkové plenky jsou k dispozici také, takže s látkováním by nejspíš šlo začít už v porodnici. Já používala ještě v porodnici jednorázové plenky a hned po příchodu domů jsme začali s látkovými.
  • věci pro miminko jsou ve FN Plzeň připravené - kosmetika byla zrovna značky Hipp (nejspíš se to bude měnit podle sponzora, který zrovna je), značku plenek nevím, oblečky byly dostačující.
  • nabíječku na telefon + telefon
  • léky, pokud nějaké užíváte pravidelně
  • doporučuju kojící polštář - pokud ho máte, nechte si ho přinést, začátky kojení jsou ve znamení strnulých zad, tak to alespoň trochu pomůže (spíš ten menší)
  • kruh na sezení, já měla ten speciální polštářek pro lidi s hemeroidy a i když jsem neměla nástřih, bylo to fajn
  • stahovací pás na břicho - urychluje stahování dělohy a taky uleví překvapeným zádům, které najednou nemusí vyvažovat deset kilo na vašem břiše. Dá se koupit ve zdravotních potřebách a neměl by se nosit celý den. Tuším, že OK je cca 2 hodiny denně.
  • něco na čtení nebo něco proti nudě. Já měla Kindle a neotevřela jsem ho. Koukala jsem se na ten malý poklad. Lepší než televize.
Třetí taška na den propuštění: 
Pro maminku: Oblečení - měla jsem připravené volnější šaty s páskem a svetřík. Úskalím se ukázaly být hlavně boty, protože mi natekly nohy (nijak dramaticky, ale do bot jsem se nevešla). Naštěstí mi barevně ladily pantofle, co jsem v nich chodila v porodnici. ;-) Takže boty doporučuju nějaké větší. Pokud rodíte v zimě, tak nějaké válenky nebo něco, do čeho byste vlezly i s nohou nateklou po žihadle. Napodruhé mi nohy vůbec neotekly, takže ani tady to není pravidlem.
Pro miminko: Autosedačku s dečkou nebo fusáčkem do autosedačky (v případě přepravy jiným způsobem - kočárek+zavinovačka, dečka, fusak, podle venkovních teplot), oblečení - my v květnu a teplotě asi 18 stupňů měli: body s dlouhým rukávem, dupačky, lehkou mikinku, čepičku.
Pokud jedete dál než jsme jeli my (cca 5 minut od  nemocnice), je třeba i přebalovací taška - plenky - alespoň 3 kusy, podložka na přebalení, ubrousky (používám medvídka od firmy Eoné), krém na zadeček a případně nějaký overálek (je to ideální - vše v jednom) na převlečení.

Do fakultní nemocnice si nechte přinést lihový fix. Před vchodem do porodnice je totiž umístěna lavička se sochou od sochařky Léy Vivot (více zde) - maminky novorozených miminek tam můžou napsat jméno a datum narození svých dětí. Je to hezké místo na fotku při propuštění. Pokud máte, vezměte stativ a foťák na případnou samospoušť, kdyby se nenašel žádný kolemjdoucí, aby vás vyfotil i s tatínkem. Je to moc hezká vzpomínka.

1 komentář:

  1. Moc děkuji za váš článek. Čeká mě to v září, tak už pomalu balím a nikde jsem nemohla najít aktuální informace. Tohle je super.

    OdpovědětVymazat