pátek 16. září 2016

Tipy na výlet s kočárkem - Šumava

Letos v létě jsme nevytáhli paty z republiky. Hlavně proto, že náš malý synek má o občanku zažádáno teprve pár dní. Ono fotit novorozence tak, aby se koukal do objektivu asi nebude nic moc a tak jsem si tuhle zkušenost nechala ujít. S čtyřměsíčním miminkem, které zajímá úplně všechno a všechno okukuje, už to bylo snadnější.

A protože být pořád jen doma nebo u rodičů se nám nechtělo, podnikli jsme pár výletů. Jeden z nich byl víkend na Šumavě.

První den jsme zamířili po kontrole kyčlí v nemocnici k řece Vydře. Kolem té vede bezbariérová cesta, sjízdná nejen s kočárkem, ale i s invalidním vozíčkem. Zastavili jsme u Čeňkovy pily a vypravili se na pozdní oběd do Turnerovy chaty. Mají otevřeno celoročně, takže i na podzim je to dobrý cíl výletu. My vyrazili ještě o prázdninách a o kočárky jedoucí proti nám nebyla nouze. Ale přestože lidí bylo všude plno, nebylo to vůbec nepříjemné. Pokud jste alergičtí na kočky, počítejte s tím, že jich na Turnerově chatě pár potkáte. A ne ledajaké. Jsou to kočky obrovské, zapomněla jsem jméno rasy téhle kočky. Ale říkám vám rovnou, malé pejsky by si mohla kočička dát k snídani.

Ubytovaní jsme byli v Nových Hutích ve Švehlíkově chatě.  je to větší objekt, ideální pro školy v přírodě, ale i pro rodinu s malým dítětem to bylo fajn. Úžasné byly snídaně a skvělé večeře. Hlavně ty borůvkové knedlíky. 

Ubytování jsme volili u Modravy, protože naším hlavním výletním cílem byl výšlap na Poledník. V Modravě jsme zaplatili parkovné na celý den (70Kč) a vyrazili svižný krokem směle vpřed. Na Poledník je to totiž 11,6 km a celkem nás tedy čekalo něco přes 23 km. Procházka to byla krásná, počasí úžasné. Celou dobu jdete po vojenské silnici a i pro neterénní kočárky je to myslím schůdné. Jen počítejte s větší fyzickou náročností pro toho, kdo kočárek tlačí. Cestu tam nám děťátko spalo, takže jelo celou cestu v kočárku. Zpátky už se chvíli neslo v šátku.
Na Poledníku bylo příjemné občerstvení - pivo, limča, klobásy,...(Birell v lahvi za 30Kč, takže žádná drahota)


Kolem Modravy je krásně. Ani se nám nechtělo pryč.

Nedělní návratový výlet jsme zvolili krátkou procházku na Černé jezero u Železné Rudy. Tam jsme skutečně potkali davy. Vycházeli jsme ze Špičáckého sedla (parkovné 100Kč na den, ale jsou k dispozici jiná parkoviště jako výchozí body jiných tras) a ukázalo se, že dítě se opravdu chtělo jen nosit. V šátku jsem ho donesla téměř celou trasu na jezero a část zpátky. Je možné jet i s koňským povozem.

Určitě hezčí trasa vede přes Čertovo jezero, ale s kočárkem schůdná není.



Žádné komentáře:

Okomentovat